وقتی چیزی در بینی کودک گیر می کند چه کنیم؟ آموزش نحوه در آوردن جسم خارجی

گیر کردن اشیا در بینی کودک بیشتر از چیزی که فکرش را می کنید اتفاق می افتد. بچه کنجکاو و بازیگوش جسمی را با بینی خود بالا می کشد و آن جسم همانجا گیر می کند. مطالبی لازم هنگامی که جسم خارجی در بینی کودک گیر می کند را در این مقاله به شما می گوییم.

هر چقدر هم که پشت سرتان چشم داشته باشید، امکان ندارد که هر لحظه حواستان به کودک کنجکاو و ماجراجو باشد. بارها پیش می آید که شما غفلت کنید و فرزندتان از این فرصت سوء استفاده کند. بچه های کوچک تر همیشه دنبال شکستن محدودیت هستند. به هر جایی که بتوانند سرک می کشند. حتی داخل بینی!

وقتی که چیزی داخل بینی بچه گیر می کند، لزوما شرایط اورژانسی نمی شود. هر چند ممکن است مجبور شوید برای در آوردن آن شی از دیگران کمک بگیرید یا به دکتر مراجعه کنید. در ادامه به دانستنی های لازم در مورد گیر کردن اجسام داخل سوراخ بینی کودک می پردازیم. اگر هم مطمئن نیستید که بینی نوزاد بند شده، نشانه های آن را بررسی می کنیم.

چه اشیایی ممکن است در بینی نوزاد گیر کند؟

خود را سرزنش نکنید. نگران هم نشوید. اگر بچه ببیند شما ناراحت هستید می ترسد و راجع به اینکه چیزی در دماغش گیر کرده به شما چیزی نمی گوید. مخصوصا زمان هایی که وارد شدن جسم را با چشم خود ندیده اید، باید از آن مطمئن شوید.

احتمال گیر کردن بعضی اجسام در دماغ بچه از بقیه بیشتر است. بعضی از آن ها هم می تواند واقعا خطرناک باشد که بهتر است دور از دسترس بچه های کوچک در خانه نگهشان دارید.

  • اسباب بازی ها و قسمت های کوچک آن ها

مثل کفش عروسک یا چرخ ماشین اسباب بازی

  • منجوق، پولک و تزئیناتی که از لباس می افتد.
  • دستمال کاغذی، پنبه و تکه های کاغذ

این اجسام خیلی راحت به تکه های کوچک، سبک و خطرناک برای بچه تبدیل می شود. با بو کردن و بالا کشیدن دماغ به آسانی وارد سوراخ بینی می شود. حتی زمانی که از دستمال مرطوب کودک برای پاک کردن صورت او استفاده می کنید.

  • مداد رنگی، خمیر بازی و گِل خشک شده

همیشه باید بعد از بازی تعداد رنگ های جعبه مداد رنگی یا خمیر بازی را چک کنید تا خدایی نکرده یکی کم نباشد.

  • تکه های اسباب بازی

تکه های کوچکی که در بازی های ساختنی مثل خانه سازی، یا ماشین های سرهم کردنی وجود دارد، ممکن برای شما و کودک دردسرساز شود. برای همین توصیه می کنیم بعد از بازی آن ها را از روی زمین جمع کرده و درون باکس، سبد یا ارگانایزر اتاق کودک قرار دهید.

اشیای دیگری که ممکن است در بینی کودک گیر کند

  • پاک کن

محتمل ترین وسیله ای که بچه های کوچک با آن سر و کار دارند. علی الخصوص بچه هایی که مهد کودک می روند یا از مداد و پاک کن زیاد استفاده می کنند. موقع نقاشی کردن سعی کنید بیشتر حواستان به بچه باشد.

  • غذا

هر چیزی که اطراف بچه کوچک باشد یک گزینه ممکن است. حتی تکه های غذایی که روی سینی صندلی غذای کودک ریخته است برای او جذاب و خوردنی است. بچه ها به راحتی تکه های کوچک و سبک غذا را بالا می کشند.

  • دارو

هر نوع دارویی را باید دور از دسترس بچه نگه داشت.

  • باتری ساعتی

اگر متوجه شدید که باتری ساعتی یا جسم فلزی مشابه در بینی فرزندتان گیر کرده است، سریعا به اورژانس مراجعه کنید. این شی به احتمال بالا می تواند به بافت های داخلی بدن آسیب برساند و جراحت شدید ایجاد کند. این جسم خیلی خطرناک معمولا در ریموت کنترل اسباب بازی ها وجود دارد.

نشانه های گیر کردن جسم خارجی در بینی کودک

بچه های کوچک معمولا دامنه واژگان کمی دارند و اگر با مشکلی مواجه شوند نمی توانند درست آن را بیان کنند. به این علائم که می تواند نشان دهنده بروز مشکل در فرزند شما باشد، توجه کنید:

  • نفس کشیدن فقط با یکی از سوراخ های بینی
  • درد گرفتن فقط یک طرف بینی
  • خون دماغ، مخصوصا اگر قطع نشود
  • سخت نفس کشیدن
  • نشان دادن درد بینی با ایما و اشاره از طرف بچه

چطور اجسام را از بینی بچه کوچک خارج کنیم؟

نگران نباشید و البته خیلی هم متخصص بازی در نیاورید. فقط سعی کنید با یک بار تلاش شیئی را که گیر کرده از بینی کودک بیرون بیاورید.

در ادامه به چند راهکار که خودتان بتوانید این کار را انجام دهید می پردازیم:

1.بچه را وادار کنید تا جای ممکن فین کند

برای درآوردن شی خارجی، بچه را وادار کنید تا جای ممکن فین کند

اگر فرزندتان یاد گرفته که چطور روی دستمال کاغذی فین کند آن سوراخی از بینی را که باز است، با انگشت فشار دهید و از کودک بخواهید فین کند. این کار باعث می شود جسم کمی شل شود و به سمت بیرون حرکت کند.

2. گرفتگی را با دقت بررسی کنید و اگر می توانید خودتان با احتیاط شی را در بیاورید

اگر جسم گیر کرده را با چشم می بینید، سعی کنید با انگشتان خود آن را بیرون بکشید. برای این کار از موچین یا اجسام تیز مشابه کمک نگیرید. چون ممکن است با حرکت ناگهانی بچه، جسم بیشتر فرو برود یا داخل بینی زخم شود.

3. از روش بوسه مادر استفاده کنید

این کار شبیه تنفس دهان به دهان است، اما تجربه ثابت کرده که یکی از بهترین راه ها برای بیرون کشیدن جسم خارجی از بینی بچه در منزل است. دهانتان را روی دهان کودک قرار دهید و با انگشت آن سوراخ دماغ را که گرفته نیست، فشار دهید. سپس به آرامی در دهان بچه بدمید. با این کار احتمال خارج شدن شی از بینی وجود دارد.

این ویدئو نحوه انجام این کار را نشان می دهد:

به یاد داشته باشید که با هر بار تلاش برای خارج کردن شی، به کودک استرس وارد می شود. احتمال دارد وقتی به دکتر مراجعه می کنید، از روی ترس با شما همکاری نکند. پس لطفا سعی کنید در کمترین دفعات و با کمترین تلاش این کار را انجام دهید.

چه زمان باید حتما به دکتر یا بیمارستان مراجعه کنیم؟

اگر یکبار برای خارج کردن شی تلاش کردید و ناموفق بودید، باید از دیگران کمک بگیرید. نباید زیاد صبر کنید. هر چه زودتر به متخصصان اطفال و پزشکان اورژانس مراجعه کنید، کار آن ها آسان تر می شود. بعضی اشیا مانند لوبیا یا ذرت بو داده، می تواند متورم شوند و خارج کردنشان دردسر بیشتری داشته باشد. حتی ممکن است عفونت ایجاد کنند.

در این موارد اگر نمی توانید خودتان جسم خارجی در بینی کودک را خارج کنید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید:

  • نمی توانید تکه های غذا یا اسباب بازی را ببینید یا آن را در بیاورید
  • پیوسته از سوراخ بینی کودک، ترشحات خارج می شود. حتی بعد از اینکه فکر می کنید جسم را خارج کرده اید
  • کودک دچار خونریزی می شود و بیش تر از یک ربع خون دماغ طول می کشد
  • مواقعی که مطمئن نیستید همه اشیای خارجی گیر کرده، خارج شده است
  • مواقعی که شک دارید شی گیر کرده، باتری یا چیزی شبیه به آن است که حاوی مواد شیمیایی است

پزشک چگونه اجسام گیر کرده در بینی کودک را در می آورد؟

پزشک چگونه اجسام گیر کرده در بینی کودک را در می آورد؟

چگونگی انجام این کار به تعداد اشیا بستگی دارد. برای اینکه دکتر به کمک آینه طبی یا سپکولوم بتواند شی را بررسی کنید، لازم است تا کودک را آرام کنید. این وقایع در زمان حضور در مطب دکتر یا اورژانس بیمارستان ممکن است اتفاق بیوفتد:

  • اگر بینی کودک خونریزی داشته باشد، دکتر احتمالا مایعی را داخل سوراخ بینی می ریزد تا خون بند بیاید و بتواند بهتر معاینه کند.
  • پزشک با کمک ابزار هایی پیشرفته تر از آنچه شما در منزل در اختیار دارید اقدام به خارج کردن شی گیر کرده می کند. معمولا به کمک همین ابزارها، جسم به راحتی خارج می شود. در غیر این صورت از یک پزشک متخصص گوش، حلق و بینی کمک می گیرد.
  • در موارد خیلی نادر که تلاش های فوق اثر بخش نباشد یا رادیوگرافی مسئله نگران کننده ای را نشان دهد، ممکن است برای خارج کردن جسم نیاز به عمل جراحی پیدا کنید.

بعد از رفع گرفتگی بینی چه کنیم؟

پس از آن که جسم خارج شد، دیگر نیاز به انجام کار خاصی نیست. مگر اینکه برای تسکین درد، دکتر برای کودک قرص مسکن تجویز کند. احتمالا بعد از خارج شدن، پزشک مجددا سوراخ بینی و گوش کودک را معاینه می کند.

از آنجایی که سوراخ های بینی در اثر تلاش برای خارج کردن جسم تحریک می شود احتمال دارد بعد از انجام این کار، کودک خون دماغ شود. به همین خاطر راه هایی که جلوی خونریزی مجدد را می گیرد از دکتر جویا شوید.

چطور جلوی بچه های کوچک را بگیریم تا اشیا را در دماغشان فرو نکنند؟

بچه ها ذاتا بازیگوش هستند و هر چقدر هم که تلاش کنید، نمی توانید کامل آن ها را کنترل کنید. با این حال راهکارهایی وجود دارد که بچه ها را از وارد کردن اشیا به بینی خود منع کنید.

چطور جلوی بچه های کوچک را بگیریم تا اشیا را در دماغشان فرو نکنند؟

  • بر غذا خوردن کودک نظارت کنید و تکه های غذا را که روی زمین می افتد جمع کنید.
  • روش های مراقبت از بینی را به کمک تقلید به آن ها آموزش دهید. درست مثل سایر رفتارهایی که با تقلید یاد می گیرند.
  • به خواهر و برادر بزرگتر بچه یاد بدهید تا اشیا خطرناک برای بچه را از دسترس او دور نگه دارند.
  • هنگام امن سازی محیط خانه برای بچه، اسباب بازی ها و قطعات کوچک مانند بعضی تکه های اسباب بازی ساختنی یا بازی فکری را جمع کنید. حتی از استفاده از دندانگیر کودک به شکل تسبیح و دارای قطعات کوچک خودداری کنید.
  • موقعی که بچه بیرون از خانه بازی می کند، بیشتر حواستان را جمع کنید. شن، سنگ، ماسه و دیگر اجسام خطر آفرین در محیط بیرون بیشتر یافت می شود.
  • باتری های ساعت و داروها را دور از دسترس و دید کودکان نگهداری کنید.

سخن پایانی

اگر کودک را هنگام فرو کردن اجسام در بینی اش مشاهده کردید، آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید به او بیاموزید که نباید هیچ شیئی را درون دماغ فرو کرد. شاید برای اینکه این نکات ایمنی در ذهن کودک به خوبی جا بیوفتد، چندین بار آن ها را تکرار کنید. اما ارزشش را دارد.

مطمئن باشید که به علت مراجعات متعدد والدین برای خارج کردن اجسام از بینی کودک، این مسئله برای پزشکان عادی شده است و به اندازه شما استرس ندارند. از نظر دکترها این قضیه خیلی معمول است و به راحتی می توان آن را درمان کرد. بنابر این به آن ها اعتماد کنید و در اسرع وقت به اورژانس مراجعه کنید تا مشکل شما را حل کنند.

منبع: WhatToExpect

به نظر شما این پست خوب بود؟ اگر پسندیدید حتما امتیاز دهید!

3 دیدگاه

  1. بسیار ممنونم ، من تونستم دونه تسبیح رو با روش دوم بلافاصله دربیارم ، مانا باشید❤️

  2. خیلی ممنونم از راهنماییتون
    من با کمک فیلم اموزشی تونستم دونه انار رو از بینی پسرم خارج کنم
    موفق باشید

    1. خیلی خوشحالم که این راه بهتون کمک کرد خانم ملیحه. با آرزوی سلامتی همیشگی برای شما و فرزند دلبندتون. ممنون از اینکه به ما اطلاع دادید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا